Har du spørgsmål?

Ring 33 15 10 66

Guide

Gruppearbejde:

Få ekspertens do’s and don’ts 

Gruppearbejde på studiet. Måske tænker du ”åh nej, ikke igen”, eller også er det din foretrukne arbejdsform. Uanset hvad, kan du helt sikkert få samarbejdet til at glide bedre med ekspertens råd.

Hvem laver hvilke opgaver? Er der nogen, der løfter mere end andre? Og er stemningen nogle gange lidt presset op til deadline? 


Du kender sikkert alle dilemmaerne, som kan opstå, når I er flere, der arbejder sammen.


De færreste kommer nemlig udenom gruppearbejde i studielivet. Selvom der kan opstå dilemmaer, er det heldigt, for der er mange fordele ved arbejdsformen, når den fungerer. 


”Det er godt både for ens personlige udvikling, fordi du bliver stærkere i dine argumenter, når nogle udfordrer dine synspunkter, og den demokratiske samtale, fordi I lærer at samarbejde på trods af jeres forskelligheder,” siger Kasper Anthon Sørensen, der er ph.d.-studerende på Roskilde Universitets Forskningscenter for Problemorienteret Projektlæring. 

Gruppearbejdet har mange styrker 

Kasper Anthon Sørensen forklarer, at gruppearbejde styrker motivationen hos den enkelte studerende.


Det kan fx hjælpe mange med at stå op om morgenen, fordi de skal mødes med deres gruppe. Og så forebygger det en af tidens helt store udfordringer; ensomhed. 


”Mange unge døjer med ensomhed, men med en studiegruppe får man et tilhørsforhold, og et sted, man skal være på bestemte tidspunkter”. 


Jo, nok rummer gruppearbejde en masse fordele. Men det kan bestemt også være en kilde til mange frustrationer, og det kan være svært at være den første til at sige højt, at gruppen ikke fungerer. 


Med simple greb, kan du komme udenom de værste konflikter og øge chancen for, at samarbejdet lykkes, fortæller Kasper Anthon Sørensen.


For det gode samarbejde kommer ikke af sig selv. Det er noget, man skal øve sig i igen og igen.

Do’s and don’ts i gruppearbejde 

Inden I går i gang

Do: Udform en samarbejdsaftale første gang I mødes
En samarbejdsaftale er en slags spilleregler for hele samarbejdsforløbet. I den kan der stå alt fra, hvor tit I mødes til konsekvenser ved ikke at dukke op.


Skriv det ned, så I senere kan pege på, hvad gruppen aftalte. Det forebygger misforståelser og unødvendige konflikter.


Don’t: Gå direkte til arbejdet uden at have talt om, hvilke forventninger der er til samarbejdet.


Do: Hav en facilitator-funktion
Facilitatoren er en, der blandt andet sørger for en dagsorden til møder, sørger for, at alle i gruppen kommer til orde, afslutter møder og aftaler forberedelser og meget mere.


Facilitatoren kan uddelegere disse opgaver og gruppen skal bakke op om facilitatorens arbejde. Den skal gå på skift, så det ikke kun er en, der har alt ansvaret. 

 

”I Danmark er der ofte et ideal om, at strukturen skal være demokratisk og flad, hvor alles stemmer lige. Det er en smuk tanke, men fungerer ikke i gruppearbejde,” forklarer eksperten Kasper Anthon Sørensen.


Don’t: Have et lederløst samarbejde

Der bliver alligevel naturligt fordelt roller, hvor de hurtige tager teten og bliver set som bossy og onde, og de mere langsomme bliver kørt ud på et sidespor og bliver set som slackere. 

Når opgaven er i gang

Do: Genbesøg og juster samarbejdsaftalen

Gerne i midten og nær slutningen af gruppearbejdet.  


Don’t: Fastholde den første version af samarbejdsaftalen

Den har ofte en tendens til at være urealistisk i begyndelsen, og der næsten altid er nogle omstændigheder, der har ændret sig siden, I lavede den. 


Do: Vær åben, ærlig og sig din mening

Men vær også klar på at gå på kompromis og flytte dig i holdninger og vaner. 


Don’t: Fokusere på individet og personlighedstyper

Nogle arbejder måske bedst om natten og andre tidligt om morgenen, men i en gruppe må man finde fælles fodslag. I stedet for, at den enkelte står fast ’jeg er sådan’, så hav fokus på, hvad gruppen i fællesskab kan gøre for at løse opgaven bedst muligt. 

Hvis I ikke kan løse en konflikt

Do: Tag konflikterne

Konflikter er naturlige og grundlag for vigtig læring. Konflikter kan selvfølgelig godt køre af sporet, men hvis gruppen får aftalt en god og respektfuld tone, kan I nemmere komme igennem svære tider og lærer ofte utrolig meget. 


Don’t: Ignorer konflikter

Så snart der er optakt til fnidder eller uenigheder har mange en tendens til at skifte emne eller forsøge at lukke det ubehagelige ned. Det er en dårlig idé, da det bygger sig op og gøre det sværere at arbejde sammen. 


Do: Hold hinanden op på konsekvenserne

I samarbejdsaftalen har I allerede aftalt, hvilke konsekvenser det skal have, hvis en eller flere af jer ikke overholder aftaler.


Husk at tjekke, hvad der står i studieordningen eller spørg jeres underviser om reglerne for at stoppe samarbejdet. 


Don’t: Se gruppen som hellig

Hvor der ikke er mulighed for at smide et gruppemedlem ud, der ikke dukker op eller skriver sin del af opgaven. Eller selv forlade gruppen og arbejde alene. 


TIP! Brug jeres livliner: Underviseren eller studievejlederen. De kan hjælpe jer godt på vej med fx konflikthåndtering. I skal ikke klare alt indenfor gruppens rammer.

Efter gruppearbejdet 

Do: Brug dine erfaringer med gruppearbejdet

”Det er gået op for mig, at gruppearbejde ikke er isoleret til uddannelser. Det er alle steder. Det er i mit arbejde, i mit parforhold og i mine familie- og vennerelationer. Mange af de samme dynamikker og problematikker går igen. Det, at kunne arbejde sammen med andre, er noget, der kommer en til gode i alle aspekter af livet,” afslutter  eksperten Kasper Anthon Sørensen. 



Skrevet af Isabella Canto Nielsen

Få adgang gratis i dag

Bliv en del af Studielivet og få adgang til unikke rabatter og events, mens du studerer.

Sign-up

Fokus dig
og
dit studieliv

@moneymum.dk byder dig godt ind i det nye år - få styr på dine penge

Kend forskel: Er du stresset, angst eller ”bare” nervøs? 

Spin the wheel: Hvilken træning skal du dyrke i dag?

Gør en forskel som brobygger hos Social Sundhed

Gå ikke glip af
unikke rabatter og events

Bliv en del af Studielivet i Din Sundhedsfaglige A-kasse og få adgang til fordelsklubben, mens du studerer. Det er gratis, og du kan til hver en tid afmelde dig.


Hent din første fordele allerede efter sign-up.

Sign-up
Share by: