Har du spørgsmål?

Ring 33 15 10 66

Guide

@moneymum.dk byder dig godt ind i det nye år - få styr på dine penge  

Det kan virke utrolig svært at få flere penge mellem hænderne, hvis du er på SU og din indkomst ikke har udsigt til at stige. Men der er faktisk kun nogle få ting, du skal gøre anderledes, fortæller ekspert. Læs med her.

Står der minus på din bankkonto i stedet for plus, når måneden er omme? Drømmer du om at komme ud at rejse, købe en lejlighed eller er der nogle bukser, du bare må eje?


Vi har talt med Pernille Oldgaard aka Moneymum. Hun er finansøkonom og har været selvstændig i halvandet år som økonomisk mentor og underviser, hvor hun støtter folk i at få en stabil og sund økonomi. 


Derudover hjælper hun sine +63 tusinde følgere på sin Instagram @moneymum.dk med gode råd til sunde pengevaner. 


”Der er mange, der har brug for sparring, fordi de er bevidste om, at der er en smartere og bedre måde at leve økonomisk på, men ikke ved, hvor de skal starte, eller hvordan de når dertil. Ofte sammenligner man sig selv med folk på sociale medier. Man føler måske, at alle man følger lever det fedeste liv med råd til alt, men man ved jo aldrig det hele. Måske går de på kompromis med noget andet, du ikke ville kunne leve uden,” siger hun.



”Min interesse er at gøre opmærksom på, at man sagtens kan være på SU eller have et lavtlønnet job og stadig opnå sine drømme. Det handler om overblik og prioritering”. 

Vi har spurgt hende, hvilke råd, hun vil give til studerende, hvis de vil spare penge:

1. Sælg og køb brugt

Det er bæredygtigt og økonomisk smart. Du kan sælge og købe brugt, ligegyldigt om det handler om tøj, møbler eller skolebøger.


Skolebøger kan være virkelig dyre, hvis man skal købe dem nye. Måske har du en tutor, der kan sælger dig sine gamle, eller er med i en Facebookgruppe, hvor du kan lave et opslag, om der er nogle, der vil købe dine bøger. 


2. Studierabatter 

Du kan hente appen Studiz. Den giver dig overblik over, hvor du kan udnytte din studierabatter, og du kan spare en masse penge på blandt andet kaffe, frisør eller en ny computer til studieopgaver. 


3. Læg et budget

Det allerbedste, du kan gøre for din økonomi, er at få et overblik over dine udgifter. De fleste tror, at de ikke bruger særlig mange penge om måneden, men når de så udfylder et budgetskema, bliver de overrasket over, hvor meget de bruger på for eksempel mad, abonnementer eller øl/kaffe.


Du kan downloade en gratis budgetskabelon her. Du kan også sætte et forbrugsmax for forskellige udgifter. For eksempel kan du aftale med dig selv, at du kun må bruge 2000 kroner på mad og 500 kroner på drikkevarer om måneden. 


4. Lav forskellige konti 

Det kan være en god idé at have forskellige konti til forskellige udgifter. Det kan være, at du ved, at du bestiller meget Wolt under eksamensperioder, så kan det være smart at have en konto, der hedder "Take Away" som du kun må bruge, når du læser op.


Du kan lægge lidt penge ind i den konto i de perioder, hvor du har overskud til at handle ind og lave mad.


Du kan også have en mad- og husholdningskonto, så du kan få en fornemmelse af, hvor meget du bruger om måneden på det. 


5. Spar penge på mad

Det kan virke uoverskueligt at holde øje med alle tilbudsaviser, men du kan downloade Mine tilbud-app gratis og spare både tid og penge.


For eksempel har den tilbudsagent, hvor du kan bede den om at holde øje med de varer, du køber oftest. Hvis det er havremælk, kan du få en notifikation, når der tilbud på den og købe ind til tre måneder.


Derudover giver den forslag til 9 billige retter hver søndag, så du kan lave en madplan for den kommende uge. Man kan dele sin indkøbsliste, hvis man bor sammen med en kæreste eller en roomie. 


6. Stop SU-lån

Det er vigtigt at stoppe/pause sit SU-lån, hvis der er en periode, hvor du ikke har behov for det. Der er mange, der glemmer, at det er en mulighed, og lånet ikke længere er lige så billigt.


Renten er steget til 4,60 procent, og en pause i lånet kan betyde meget for, hvad du skal betale tilbage senere. 


7. Lav en ”buffer”-konto

Det er vigtigt at lægge penge til side i de måneder, hvor det går godt økonomisk. Det er altid rart at kunne fokusere på opgaven i hårde eksamensperioder i stedet for at stresse over ens økonomiske situation og være nødsaget til at arbejde ved siden af. 

Skrevet af Isabella Canto Nielsen

Fokus dig
og
dit studieliv

7 ting, der er gode at have styr på ved studiestart

Kend forskel: Er du stresset, angst eller ”bare” nervøs? 

Spin the wheel: Hvilken træning skal du dyrke i dag?

Gør en forskel som brobygger hos Social Sundhed

Gå ikke glip af
unikke rabatter og events

Bliv en del af Studielivet i Din Sundhedsfaglige A-kasse og få adgang til fordelsklubben, mens du studerer. Det er gratis, og du kan til hver en tid afmelde dig.


Hent din første fordele allerede efter sign-up.

Sign-up
Share by: